Stay Connected

Vol met eerlijke snippers
De Narwal

De Narwal

Laatst zag ik – geheel onvrijwillig – een documentaire over de Narwal. Als er niet gelijk bellen gaan rinkelen, hierbij een korte uitleg: de Narwal is een soort walvis die 4 á 5 meter lang wordt. Het meest opvallende aan de Narwal is zijn spiraalvormige slagtand die wel 3 meter in lengte kan zijn. Een soort eenhoorn in het water. Surrealistisch.

De ene Narwalfamilie zwemt gemoedelijk tussen schots A en B richting naar beneden. De andere familie gaat lekker richting omhoog. Ze volgen de rand van het zee-ijs op zoek naar een baai of diep water. Ergens in Groenland, komen de twee gezelschappen elkaar opeens tegen. Even lijkt het als een roltrap die plotseling stilstaat. Iedereen botst in tegengestelde richting tegen elkaar op. Bijzonder onhandig als je dan een tand van 3 meter hebt.

Die mythische slagtanden raken dus gewoon in de knoop. Ze vechten met elkaar, of dat lijkt maar zo. Als ik beter kijk zie ik dat ze inderdaad in de knoop raken, maar geïrriteerd zijn ze niet. Met een geduld alsof je wacht tot de croissantjes klaar zijn uit de oven, proberen ze eens voorzichtig of die slagtanden weer los willen. Nou, ja, dat wil wel, uiteindelijk. Dan zwemmen ze nog eens rustig, heel zachtjes tegen elkaar op botsend op hetzelfde plekje. Met dus in totaal zo’n 15 Narwallen bij elkaar. Je ziet ze sukkelig denken: ‘Wat nu? Ik zit vast. Bots. Bots. Verdorie.’

En wat doen die Narwallen? Groep 1 probeert nog eenmaal tegen groep 2 aan te botsen, zonder succes. En dan zegt die voorste tegen de rest: “kom, jongens, we keren om”. Hebben ze net 300 km gezwommen. Maar hij is wel zo’n gentleman dat hij geen stennis schopt. Hij zegt tegen zijn vrouw, kinderen, nicht, neef, tante, opa en oma van: ‘weet je, het maakt niet uit.’ En de hele horde keert om. Terug naar waar ze vandaan kwamen.

En het maakt ze niet uit. No hard feelings. Eén en ander wordt gewoon keurig opgelost. Zeg nou zelf: daar kunnen wij nog wat van leren, op voetbalvelden of bij teamvergaderingen. We vallen elkaar niet af omdat we toevallig een gemeen wapen hebben dat we kunnen gebruiken. Nee, we zoeken samen wel naar dieper water. En alle slagtandjes weer dezelfde kant op.

You may also Like

10 x Waarom ik van je hou

10 x Waarom ik van je hou

oktober 22, 2020
Wat een klein huis

Wat een klein huis

juni 02, 2020
Emetofobie

Emetofobie

februari 27, 2020

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi! Ik ben Hanneke. Ik ben mama van twee jongens en gelukkig verliefd (ik hoop ooit verloofd). Mijn beste vriendinnetje heeft vier pootjes. Wij wonen met z’n allen in een knus huisje midden in de polder. Ik hou van vakantie in Nederland, lijstjes maken en van mijn vulpen. Schrijven doe ik over groeien, bloeien, stuntelen en slaaptekort.

Instagram @hannekeheefteenblog

No feed
×