Stay Connected

Vol met eerlijke snippers
Paar dagen bos en hei in Midden-Drenthe

Paar dagen bos en hei in Midden-Drenthe

Als huismusopreis doe ik verslag van kleine en nog kleinere tripjes waarbij ik me thuis voel. Ik reis namelijk helemaal niet zo graag. Ik hang aan je lippen als je vertelt over jouw backpackavontuur in Australië, maar zelf durf ik niet. Binnen Europa ga ik wel, met gerust heimwee na een week. Mijn ideale vakantie lijkt erg op mijn ideale weekend: rommelen in mijn huisje, een flinke boswandeling en ’s avonds met een dekbed op de bank. Hoe ga ik als huismus dan toch op vakantie en waar ga ik dan wél heen? Dat lees je hier. 

Op reis

Ik bracht een weekend door in Midden-Drenthe, op vakantiepark Landgoed Het Grote Zand. Samen met mijn jongens (11 en 8 jaar), mijn vriend moest werken en kon niet mee. Ik koos deze plek omdat we op zondag de verjaardag van ons neefje hadden in de buurt. Dat is voor ons 2 uur heen en 2 uur terug. Dus als het even kan maak ik er graag een weekendje van. Door De Staking gingen we donderdagmiddag al weg. In de auto jubelde ik over de extra dag, maar mijn jongste zoon was daarover zeer verontwaardigd: “mám! Dit is géén leuke reden hoor! Het is heel oneerlijk dat de juffen minder verdienen dan op de Middelbare!”

Sorry. En mee eens.

Vooruit dan maar; eropuit

Als ik alleen zou zijn zou ik het kunnen: een paar dagen in een huisje zitten met een boek en een schrijfboek. Alleen naar buiten om het bos in te gaan, en dan snel weer naar binnen. Maar, met twee actieve jongens (het woord actief is overbodig; het zijn jongens) is het van levensbelang om er ook op uit te gaan. En natuurlijk vind ik het ook gewoon hartstikke leuk om quality time te hebben. Ik heb de volgende tips voor uitjes in de buurt:

 • Bos en hei Het Groote Zand
  Direct vanaf het park loop je het bos in en de hei op. Je mag met hond de hei niet op, maar er loopt een lang pad langs. In het bos met uitzicht op de hei kun je een fantastische wandeling maken.
 • Het grootste hunebed in Borger
  Nummertje D27 is dat om precies te zijn. Vlakbij het Hunebedcentrum. Vanaf de parkeerplaats kun je er in een paar minuten heen lopen. Wij hebben het Hunebedcentrum niet bezocht. Wij hadden meer zin in een wandeling, wat ook prima kon met hond. En mijn jongens kennende: na 1 hunebed hebben ze ze allemaal wel gezien 😉
 • Herinneringskamp Westerbork
  Mijn jongens en ik hebben hier een record verbroken: we hadden de eerste shuttlebus weer terug naar het herinneringscentrum vanaf het kampterrein. Ik had gerekend op barakken, waar je in kon, waar je een beeld kreeg van hoe het was. Er was alleen nog een L-vormig stuk van één barak. Dat viel ons dus tegen. Wat we wel mooi vonden aan dit bezoek was de gesprekken die we er na hadden. Over de oorlog. Over hoe kort geleden het eigenlijk is. Dat mijn oma dit heeft meegemaakt. Hoe verschrikkelijk het is dat de mensen in het kamp niet wisten wat er ging gebeuren. Dat maakten we op uit de voorbeelden van kaarten en brieven die in die tijd werden gestuurd. Al met al goed en mooi om hier met je kinderen over te praten. De volgende keer zou ik in de omgeving één van de wandelroutes kiezen (het bos is er prachtig) en misschien nog wel de winkel induiken voor boeken.
 • Ter Horsterzand
  Toffe wandelplek om met je kinderen en/of hond heen te gaan. Mooi natuurgebied met bos, hei, water en een zandverstuiving. Ik had 3 blije puppy’s (2 blonde jongetjes en een Ridgeback). Het is heuvelachtig, zeer geschikt voor rennen, verstoppertje en pootje baden. Ook leuk: het bikeparcours – gratis toegankelijk.

Thuisgevoel

Ja ja ja, in zo’n huisje kun je heerlijk met een dekentje op de bank ’s avonds! Ontzettend lekker na een fikse boswandeling met een dampend kopje thee. Van een vakantiehuisje maak ik altijd binnen no time mijn eigen plekje. Ik stal mijn schrijf- en leesboeken uit, doe kaarsen aan en heb m’n hondje aan de voet.

Ik vond het echt een leuk familiepark. Het is niet zo groot, dus de jongens konden al snel zelf het park over. Het zwembad is klein, maar daardoor durfde ik ze ook alleen te laten gaan (voor het eerst; wat een overwinning voor deze overbezorgde mama!). De wandelmogelijkheden waren top. Het huisje knus én schoon – ook niet onbelangrijk. Het restaurant vond ik ook erg gezellig voor met het gezin. Niet te sjiek, maar ook zeker geen hoog snackbargehalte, dat kun je wel eens hebben hè. En er werken ontzettend lieve mensen. Dit weekend was voor herhaling vatbaar, zeker voor de sfeer op het park en de wandelroutes!

3 Comments

  Martine

  19th feb 2020 - 12:32 am

  Leuk deze nieuwe opzet met tips !!

  Hannekeheefteenblog

  24th feb 2020 - 1:53 pm

  Dankjewel 🙂 Ook erg leuk om te doen! * Broedend op nieuw stukje *

  Jamina van den Ende

  27th feb 2020 - 9:48 pm

  Dank voor de tip van het hunebed! Wij zien het niet zitten om het Hunebedcentrum echt helemaal te bezoeken, goed te weten dat hunebed D27 vrij te bekijken is. En mijn jongens kennende hebben die het na eentje ook wel gezien 😉

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi! Ik ben Hanneke. Ik ben mama van twee jongens en gelukkig verliefd (ik hoop ooit verloofd). Mijn beste vriendinnetje heeft vier pootjes. Wij wonen met z’n allen in een knus huisje midden in de polder. Ik hou van vakantie in Nederland, lijstjes maken en van mijn vulpen. Schrijven doe ik over groeien, bloeien, stuntelen en slaaptekort.

Instagram @hannekeheefteenblog

×