Stay Connected

Vol met eerlijke snippers

Woorden zijn echt mijn ding

Iemand zei me laatst dat ik woorden op een weegschaal leg. Wat een compliment! Ik was vereerd.

Foto via Inspiratiepost

Woorden zijn het helemaal. Dat weet ook Paulien Cornelisse. Over een simpel woord als ‘zitten’ kunnen wij dagen nadenken (waarom gebruiken wij dit woord in zoveel variaties?). ‘Integendeel’, wat zeggen mensen dat vaak verkeerd (“Goh, lekker, is dat balsamico azijn?” “Nee, integendeel, dit is rode wijnazijn.”). Men weet toch dat ‘in tegendeel’ alleen voor diametrale tegenstellingen kan worden gebruikt?

Ik stel me zo voor dat Paulien en ik een leuke dag zouden kunnen hebben. We zouden een dagkaart kopen van de NS. In de trein kun je altijd het beste gesprekken afluisteren, en dus bijzondere woorden en taalconstructies spotten. Of je het nu wilt of niet.

Paulien zou wijzen naar een man die zijn collega van de schadeafdeling bij De Goudse verzekeringen in de trein tegenkomt (“Hun zeggen dat ik te weinig mutaties per dag doe”). Terwijl iedereen weet dat ‘hun’ nooit het onderwerp van een zin kan zijn, maar alleen een meewerkend voorwerp of een bezittelijk voornaamwoord. En wij zouden achter onze handen lachen, tot Gouda.

We zouden op een terrasje gaan zitten en wat eten. Op de menukaart checken we vluchtig of cappuccino goed gespeld staat. We treffen – hoe kan het ook anders – ‘vergeten groente’. Wij besluiten dat het inmiddels best de ‘opgedrongen groente’ mag heten. Al zou ik het willen, het is volstrekt uitgesloten dat ik pastinaak en rabarber ooit nog kán vergeten.

Tijdens het eten zouden we gesprekken afluisteren. Met zonnebrillen op, zodat niemand echt goed ziet waar we heen kijken. De ‘oké’s’ (het nieuwe ja) en hè’s’ (zó Nederlands) vliegen ons om de oren. Eén keer hoort Paulien het woord ‘erudiet’. Jammer, die miste ik.

Nog zo’n bijzonder woord: ‘verwittigen’. Dat schreef iemand mij laatst in een mail. Verwittigen? Wat gebeurt hier? Dit woord gebruiken opa’s, oma’s en advocaten. Ik zie het Bram Moszcowicz zo zeggen en volgens mij doet hij dat ook in de Robijnreclame waar hij voor schnabbelt.

Ik zal dat mailtje doorsturen aan Paulien.

You may also Like

10 x Waarom ik van je hou

10 x Waarom ik van je hou

oktober 22, 2020
Wat een klein huis

Wat een klein huis

juni 02, 2020
Emetofobie

Emetofobie

februari 27, 2020

2 Comments

  Petra

  21st mrt 2014 - 9:28 pm

  Smile, ik ken iemand die dit ook niet erg zou vinden.

  martine

  22nd mrt 2014 - 5:42 pm

  Weer errug leuk geschreven zusje x

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi! Ik ben Hanneke. Ik ben mama van twee jongens en gelukkig verliefd (ik hoop ooit verloofd). Mijn beste vriendinnetje heeft vier pootjes. Wij wonen met z’n allen in een knus huisje midden in de polder. Ik hou van vakantie in Nederland, lijstjes maken en van mijn vulpen. Schrijven doe ik over groeien, bloeien, stuntelen en slaaptekort.

Instagram @hannekeheefteenblog

No feed
×